Gebruikersnaam of e-mail Wachtwoord  

Leder

Net zoals de keuze voor modellering en zitcomfort, zo belangrijk is ook de selectie van de kwaliteit leder voor een meubelfabrikant. Het aanbod vandaag de dag is enorm, maar het vergt toewijding en materiaalkennis om de juiste ledercollectie samen stellen. Hierbij vormen duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid belangrijke randvoorwaarden, echter  doorslaggevend is de rijke uitstraling, de fijne grip en de kleurintensiteit van het leder. Niet alleen nu, maar ook na jaren van gebruik waarbij het meubel zijn eigen karakter begint te krijgen.

Eigen leer collectie

De ledercollectie van Kessels Meubelateliers bestaat uit afgedekt, semi-aniline, vol-aniline en wax leder. De voornaamste keuze wordt gemaakt voor de uitstraling van wax en semi-aniline leder.

Semi-aniline leder

De standaard semi-aniline kwaliteit leder kenmerkt zich door haar uitstraling en haar duurzaamheid. De collectie wordt al jaren met succes verwerkt en het kleurenpallet van ruim veertig kleuren eigent zich voor zowel eigentijdse, alsmede ook voor de klassieke inrichting.

Wax leder

Een Nederlandse kwaliteit wax leder die wij al jaren naar tevredenheid verwerken is Old Saddle. Old Saddle is gemaakt van het beste rundleer. Het is met mineralen gelooid en plantaardig nagelooid en elke huid is, zoals ook honderden jaren geleden gebeurde, op ambachtelijke wijze met de hand gepatineerd.

Dankzij het gebruik van hoogwaardige pigmenten op waterbasis, heeft Old Saddle een goede lichtechtheid. De speciale wax maakt het leer water- en olieafstotend. De wax zorgt in gebruik voor een politoereffect, waardoor het meubel steeds meer karakter krijgt.

Algemene informatie leder

Leder is een natuurproduct, het is gegroeid. Een product met al zijn eigenaardigheden, nekrimpels, poriën, littekens en schrammen. Met alle natuurproducten heeft leder gemeen dat het in de loop der jaren steeds mooier wordt. In het gebruik rekt echt leder op; er ontstaan plooien en golvingen die het meubel een aangename uitstraling geven.

Het leder dat door Kessels Meubelateliers wordt verwerkt is afkomstig van Europese runderen. Deze runderen worden gehouden voor de vleesproductie. Het zijn runderen die niet kalven en daardoor geen uitgerekte huid hebben. Zodra deze dieren hun gewicht hebben, worden ze geslacht. De huid is jong, soepel en nog niet ernstig beschadigd door prikkeldraad, insecten en prikstokken zoals dit veelal het geval is bij runderen die gehouden worden voor de melkproductie en voor het kalven.

Soorten leder

Afgedekt leder is een ledersoort die na aniline gekleurd te zijn, afgedekt wordt met een kleurlak en voorzien wordt van een print. Deze bewerkingsmethode levert een zeer slijtvast leder op.

Semi-aniline leder ontstaat door de door en door aniline gebeitste huiden te voorzien van een vrijwel transparante lak- en beschermlaag. Het leder behoudt haar soepelheid en verkrijgt een hogere gebruikswaarde door de slijtvaste afdeklaag.

Vol-aniline leder is een bijzonder mooie ledersoort die door en door aniline gekleurd wordt, maar slechts afgewerkt is met een vuilwerend middel. Het is gevoeliger in gebruik en leder voor de liefhebber.

Klassiek leder is een ledersoort die door en door gekleurd wordt en afgelakt wordt met een speciale laklaag waardoor een klassiek effect ontstaat.

Waxleder is handmatig gepatineerd met hoogwaardige pigmenten op waxbasis. Hierdoor wordt het leder enigszins vuil- en waterafstotend. De wassen zorgen in gebruik voor een constant politoer-effect, waardoor het leder in de loop der tijd steeds meer karakter zal krijgen.

Iedere huid is een uniek stukje natuur; littekens, insectenbeten, schrammen en verschil in dichtheid van de poriën geven het leder steeds weer andere nuances. Het verwerken van leder vraagt veel ervaring, vakmanschap en toewijding om tot een optimaal resultaat te komen.

Leder is sterk, zo sterk zelfs dat het vele jaren mee gaat. Maar ook leer slijt in gebruik. Dat is niet te voorkomen. De mate waarin dit gebeurt, is echter afhankelijk van de leersoort waarvoor u heeft gekozen, de mate en wijze van gebruik en het onderhoud dat u toepast.

Onderhoud diverse leder kwaliteiten

Afgedekt, semi-aniline en klassiek leder

Normaal onderhoud:
Stof het leder regelmatig af met een zachte doek.

Groot onderhoud:
Na het afstoffen met een zachte doek het leder met een vochtige echt lederen zeem zacht afnemen. Eventueel met een lauw soepje van alkalivrije zeep. Wrijf nooit plaatselijk te hard om een vlek te verwijderen; vaak verdwijnt een vlek na verloop van tijd omdat ze wegzakt in het leder. Verder adviseren wij een behandeling met ‘Cosmetic for leather’, een natuurlijk wasproduct dat speciaal is vervaardigd voor meubelleder. Behandeling met dit product houdt het leder soepel, voorkomt uitdroging en versterkt of haalt de kleur van het leder op. Reserveer een lederen zeem en zachte doek speciaal voor het onderhoud van uw lederen meubelen.

Vol aniline leder

Normaal onderhoud:
Vlekken afdeppen met zuigend papier. Verder kan en mag aan vlekken niets worden gedaan. Vet-, olie- en vochtplekken trekken veelal geleidelijk weg.

Groot onderhoud:
Algemeen kan men stellen dat dit leder meer gebaat is bij te weinig dan te veel onderhoud. Een grote onderhoudsbeurt per twee jaar is voldoende! Allereerst wordt het leder schoongemaakt. Neem het meubel (niet te nat!) af met schuim van een lauw sopje van alkalivrije zeep en gedestilleerd water. Geen gewoon leidingwater! Dit is vaak kalkhoudend en veroorzaakt vlekken en witte kringen. Gebruik een aparte, schone spons en zeem. Neem vervolgens het meubel af met gekookt water zodat er geen zeepresten achterblijven. Verder kan en mag niets gedaan worden aan dit leder.

Waxleder

Normaal onderhoud:
Stof het leder regelmatig af met een zachte doek. Gemorste substanties zo snel mogelijk verwijderen met zuigend papier. Alleen deppen, niet wrijven!

Groot onderhoud:
Anders dan andere ledersoorten, mag waxleder absoluut niet met water gereinigd worden. Water tast de waxlaag aan. Zo nodig 1 of 2 maal per jaar behandelen met een speciaal onderhoudsmiddel. Dit product houdt het leder op kleur en in optimale conditie.

Algemeen

Plaats lederen meubelen nooit in direkt fel zonlicht, dit kan funest zijn voor de kleur van het leder. Het is tevens aan te raden lederen meubelen niet te dicht bij een radiator of kachel te plaatsen. Dit voorkomt uitdroging van het leder. Verder zorgt een juiste relatieve vochtigheid in huis ervoor dat het leder in optimale conditie blijft. Enkele overige tips:

  • arm- en horlogebandjes kunnen leiden tot extra slijtage van het leder;
  • schoenen op de bank verhoogt het risico van slijtage van de finish;
  • de stugge stof van spijkerbroeken en andere jeans kleding belast ook het meubelleer zwaarder dan bijvoorbeeld zacht wollen kleding;
  • zand is scherp en doet de finish van het leder sneller slijten;
  • bij gebruik van bepaalde medicijnen kan transpiratievocht stoffen bevatten, die de finish van het leer aantasten.