Gebruikersnaam of e-mail Wachtwoord  

Zitcomfort

Zitten op een stoel is een menselijke uitvinding. Dieren zitten ook, maar alleen de mens heeft er een voorwerp voor gemaakt. Zelfs van de prehistorie is bekend dat mensen al de neiging hadden op een steen of boomstam te gaan zitten in plaats van op de koude of natte grond.

De vroegste meubels dateren uit de tijd van het nieuwe rijk van de Egyptenaren, ruim vijfduizend jaar geleden (3500 - 300 v. Chr.). Zij maakten al stoelen met bijvoorbeeld poten in de vorm van dierenpoten.

Tegenwoordig zit de mens bijna één derde deel van zijn leven. Voor alle situaties die u kunt bedenken, zijn er zitmeubels ontwikkeld. Bijvoorbeeld eetkamerstoelen, bureaustoelen, ligstoelen, fauteuils, armstoelen, vliegtuigstoelen, banken en barkrukken. Omdat we zo veel zitten, is het belangrijk dat een zitmeubel er niet alleen mooi uitziet, maar ook goed zit.

Ergonomie

Bij het maken van zitmeubels wordt dan ook rekening gehouden met de ergonomie.  Ergonomie is de wetenschap waarmee geprobeerd wordt mensen zo gezond, praktisch en comfortabel mogelijk te kunnen laten leven en werken.  Een ergonomisch zitmeubel is een zitmeubel dat comfortabel zit, omdat deze de juiste vorm en afmetingen heeft voor een menselijk lichaam in een bepaalde situatie.

De lengte van mensen is belangrijk bij het bepalen van maten van stoelen. In Nederland is de gemiddelde lengte van mannen zo’n 1,81 meter en van vrouwen 1,68 meter. Omdat er bij het maken van stoelen niet aan alle maten tegemoet gekomen kan worden, vormen deze gemiddelden een belangrijk uitgangspunt. Daarnaast kan rekening gehouden worden met de volgende vier basisregels. Mensen zitten comfortabeler als:

 - ze zittend hun voeten op de grond kunnen zetten;
- hun bovenbenen zo veel mogelijk ondersteund worden door de zitting en de holtes van de knieën niet afgekneld worden door de zitting;
- ze hun armen op eventuele armleuningen (armleggers) kunnen leggen;
- hun rug tot de schouders kan leunen tegen de rugleuning.

Een ergonomisch zitmeubel houdt rekening met de zithouding van de mens. Als je staat, wordt het gewicht van je bovenlichaam verdeeld over de beide bovenbenen richting de voeten. Wanneer je zit, maken de bovenbenen een bijna haakse hoek (90°) met het bovenlichaam. Hierbij kantelen de bovenbenen 60° en het bekken 30°. Het gewicht van het lichaam komt dan anders te liggen. De onderrug wordt meer belast, ongeveer anderhalf keer meer dan in een rechtopstaande houding.

Een goede houding van de ruggenwervels tijdens het zitten is daarom belangrijk om overbelasting van het lichaam te voorkomen. Een goede zithouding kun je creëren door de rugspieren extra aan te spannen en rechtop te gaan zitten. Maar het kan ook door de lage rug te ondersteunen met een goede rugsteun. Dit helpt om de rug te ontspannen.

Vormgeving en romp

Naast een goede rugsteun bepaald de hoogte van de rugleuning en de hoek waaronder deze staat het zitcomfort. Dit wordt bepaald tijdens de ontwerpfase, waarbij de romp vormgegeven wordt en de basis voor het zitmeubel zal vormen.

De romp is het kale houten frame, dus zonder de stoffering. Een romp bestaat weer uit verschillende onderdelen (zoals poten en regels) die met zogenoemde constructies met elkaar verbonden zijn. Omdat zitmeubels vaak intensief gebruikt worden, stelt Kessels hoge eisen aan hun rompen en aan hun constructies. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van massief beukenhout. Dit hout is splijtvast, duurzaam, goed te bewerken en relatief licht. Hierdoor blijft een stoel goed verplaatsbaar. Bij banken en fauteuils is dit gewicht minder belangrijk. Deze staan vaak op een vaste plek in de ruimte. Daardoor kan de constructie zwaarder en hierdoor vaak comfortabeler zijn.

Stoffering, zithouding en toegepaste materialen

Naast de romp en de vormgeving bestaat een zitmeubel uit een eventuele stoffering welke bijdraagt aan een comfortabele zit. Zo is het belangrijk dat de stoffering zich aanpast aan de lichaamsvorm bij het zitten. Het belangrijkste deel is de lendensteun, die de onderrug moet ondersteunen. De stoffering moet hier genoeg steun geven om ontspannen te kunnen zitten.

Ook de kwaliteit van de zitting is belangrijk voor een prettige zithouding. Bij het zitten rust het gewicht van je bovenlichaam op de zogenaamde zitbeenknobbels aan de onderzijde van je bekken. Via het zitvlak wordt het gewicht verdeeld over de zitting van het zitmeubel. Een goede zitting zorgt voor een prettige zithouding.

Er zijn verschillen zithoudingen. Vaak worden deze op de volgende manier beschreven:
- de actieve zithouding (bv. werken achter een bureau);
- de semi-actieve zithouding (bv. langdurig onderuitgezakt naar een beeldscherm kijken);
- de actieve rusthouding (bv. vanuit een fauteuil met iemand tegenover je praten);
- de passieve rusthouding (bv. als je in een ligstoel in de tuin aan het zonnen bent).

Kort samengevat is de zithoogte hoger bij een actieve zithouding en de hoek van de rugleuning met de zitting kleiner dan bij een passieve zithouding. Als bedrijf en vormgever kiest men bij de samenstelling van een collectie en een specifiek model voor één van deze zithoudingen. Kessels focust zich hierbij op een actieve rusthouding;  “ontspanning”.

Om deze gekozen zithouding te realiseren vormt de romp het uitgangspunt en de toegepaste materialen de doorslaggevende factor. Hierbij werkt Kessels met een hoge kwaliteit synthetische meubelschuimen. Afhankelijk van het model en de toepassing verwerken wij koudschuimen die zorgen voor comfort en hoge duurzaamheid. De standaard zit is actief en ondersteunend. Echter indien soft gewenst is, heeft u de keuze uit een reeks zachtere schuimkwaliteiten of uit zogenaamde soft vullingen.

Deze soft kussens zijn gevuld met een mengsel van gesneden polyether en zorgvuldig voorbewerkte gewassen stof- en reukvrije hoenderveertjes van harde stukjes ontdaan. De tijk hoes is gemaakt van 100% dichtgeweven ongebleekte katoen. Meerdere tussenschotten houden de vulling goed op hun plaats. Door regelmatig opschudden houdt u dit kussen in prima vorm. Door de vormgeving, de gebruikte hoogwaardige materialen en het gekozen comfort ontstaan er bij de kussens plooien en golvingen die het meubel een aangename uitstraling geven.

Wenst u daarentegen een stevigere zit, kunnen wij u een reeks van zwaardere schuimkwaliteiten bieden. Deze kussens zijn opgebouwd uit meerdere lagen en afgedekt met een zware kwaliteit dacron. Dit zorgt voor luxe touch en een goed ogend zitmeubel.

Naast de vullingen van zit- en rugkussens wordt het comfort van een meubel dus bepaald door de zithoogte, de zitdiepte, de hoogte van de rug en o.a. de hoogte van de armen. Afhankelijk van het gekozen model bieden wij u graag de mogelijkheid hierbij persoonlijke wensen uit te spreken. Wij zorgen er dan voor dat uw Kessels' bank of fauteuil passend voor u gemaakt wordt.